Byåsen Husflidslag startet høsten 2017 et kurs i å lage kostymer til Cosplay. Kanskje en ungdomsaktivitet for flere husflidslag?

Byåsen Husflidslag startet høsten 2017 et kurs i Cosplay sammen med Cosplayer Mia Cathrine Jensen. Kurset er tilrettelagt for 14 ungdommer mellom 14 og 25 år og per i dag er 7 deltakere innmeldt i Ung Husflid.

Vårt mål har hele tiden vært å skape gode mestrings-opplevelser innen håndverksteknikker som søm og kreativ armor-utstyr og styrke den enkeltes ferdigheter til videre skapende arbeide etter eget kunstneriske utrykk sammen med andre som har interesse for Cosplay.

Det er en aktiv, positiv og spontan gruppe ungdommer som er veldig glade for å treffes og de har blant annet laget kostymer til et helgearrangement i Larvik og forberedt seg til Torucon her i Trondheim. Vi opplever, at de er veldig engasjerte i å bruke hele seg. De er gode på å finne løsninger som er litt ut over det vanlige, spesielt innen armor og props (rekvisitter). Ulike materialer som EVA foam, mosegummi, worbla, maling etc. brukes og bearbeides for å oppnå ønsket effekt til eksempelvis diadem, smykker og halsbånd, rustning og annen form for rekvisitter som trengs for å ferdigstille en ønsket karakter.

Kurset er planlagt slik at man ikke trenger å ha erfaring fra Cosplay men fremme det sosiale i å treffe likesinnede og få nye venner. De fleste kurskvelder starter opp med 15 – 20 minutters undervisning innen en spesifikk søm- eller armor-

teknikk som deltakerne selv bestemmer. Første kursaften brukes som regel på å velge en karakter knyttet opp mot Cosplay og få kjennskap til forskjellige materialer og redskaper. Blant annet tar vi ofte en tur til Stoff og Stil for å se på stoffkvaliteter og hjelpe med innkjøp av stoff og materialer. Underveis i kurset får alle grundig veiledning og trening i bruk av materialer og opplæring i søm og bruk av symaskin samt mulighet til sminke- og parykk-styling.

Byåsen husflidslag har fra første kurskveld av hatt et fantastisk samarbeide med Trondheim kommune og fått hjelp til lån av kunst- og håndverk lokalet på Byåsen Skole og økonomisk støtte. Det har vært en forutsetning for etableringen av kurset og kontinuiteten.

I forbindelse med utbruddet av covid-19 pandemien ble halve kurset avlyst i fjor vår, men på høsten har vi hatt kurs og denne våren skjøv vi oppstarten litt ut i tid for å unngå smittetoppen etter jul og slutter i midten av mai. Vi har naturligvis forholdt oss til gjeldende smittevernregler og må berømme ungdommene for eksemplarisk omgang med hverandre og deltakelse i rydding og renhold.